Björn Wahlberg är länets mest miljömedvetna företagare

Ifjol fick Björn Wahlberg företag Östersunds kommuns Miljöpris, något han är väldigt stolt över.

ÖSTERSUND (JT). Miljömedvetenhet och ekologiskt tänkande genomsyrar hela hans liv, både som företagare och privatperson. Björn Wahlberg har omvandlat sitt företag Grizzly Jemtreklam till ett av länets och kanske landets mest miljövänliga företag inom en bransch som annars präglas av giftiga färger och miljöfarligt material.

Att vara miljövänlig i sitt tänkande och handlande kostar, både ekonomiskt och ideologiskt. Det har tagit många år för Björn att fasa ut giftiga färger och lacker, byta ut PVC-plaster mot annat och bättre material och återanvända allt spill. Hans medvetna arbete har gett resultat, men det ger inte något klirr i kassan.
–Vinstmarginalen blir mindre, men den stora vinsten finns här inne, säger han och klappar på sitt hjärta.

Lösningen har varit att investera i nya och miljövänliga maskiner som kan arbeta med helt nya och miljövänliga material

Han berättar att tidigare kunde han och medarbetarna jobba i en kraftig doft av lacker och lösningsmedel, ibland fick man helt enkelt ha andningsmasker på sig. Idag är luften ren och fin, som på vilket kontor som helst. Ändå har produktionen mångdubblats. Lösningen har varit att investera i nya och miljövänliga maskiner som kan arbeta med helt nya och miljövänliga material. Flera av de printmaskiner som gör banderoller, vepor och annat reklammaterial är han ensam om att ha i Europa eller Skandinavien.
–Det vi producerar är skräp, men det vi gör ska vara så miljövänligt skräp som möjligt, säger Björn och skrattar, samtidigt som han förtydligar:
–Våra produkter är ju inte jättenödvändiga för livet i stort och de kastas ju oftast bort sedan de fullgjort sin uppgift.
Arbetet med att bli så miljövänliga som möjligt bygger på tre hörnstenar:
• Leverantörerna. De ska kunna uppvisa ett bra miljötänk, leverera produkter som är så miljövänliga som möjligt och tillverkade under anständiga villkor.
–Vi har av den anledningen bytt ut samtliga våra leverantörer vi hade tidigare, påpekar Björn.
• Produkten. Allt företaget producerar ska vara så miljövänligt som möjligt. Det innebär att giftiga lacker och färger tagits bort, och ersatts med vattenbaserade dito. Färgerna är dessutom Svanenmärkta.
• Spill. Allt spill ska så långt det är möjligt kunna återanvändas.
–Idag går endast en femtedel av spillet till förbränning jämfört med tidigare, säger Björn.
Resultatet har blivit ett företag som går i bräschen i sin bransch. Och som uppmärksammats. Ifjol fick Grizzly Östersunds kommuns Miljöpris, något som gladde Björn Wahlberg väldigt mycket.
–När ens hemkommun uppmärksammar oss på de viset innebär det att vi gjort något väldig bra, att vi är på rätt väg, och de är jag väldig stolt över, säger han.

Som privatperson försöker han också dra sitt strå till stacken. Han pratar engagerat om ekologiskt odlade livsmedel, hur giftig maten är som vi äter, hur vi själva måste våga välja väg, våga prova och ställa krav.
–Jag är ingen renlevnadsman men mina barn ska fasen inte få äta giftig mat, när det finns alternativ. Egentligen skulle det inte finnas något som heter ekologiskt odlat, utan all mat som INTE är ekologiskt producerat skulle märkas med: Ej ekologiskt, säger Björn med en allvarlig underton samtidigt som han skrattar åt sitt förslag.

I tjänsten kör han en ren elbil, för kortare färder inom Östersund. Han säger att han kör kanske 150 mil i månaden för några hundralappar, och tankar el gör han hemma eller vid uttag som finns.
–Men jag har både motorcykel och båt som berikar min fritid, förklarar han och en bensinbil finns också i garaget för längre resor.