Andreas, 21, sålde sin fina bil för att satsa stort på köttdjur

Andreas 21 år sålde sin fina bil för att satsa stort på köttdjur

SVEG (JT). Den gamla och stora bondgården i Byheden söder om Sveg har fått en ny brukare. 21-årige Andreas Eriksson satsar på köttkor.

–Jag köpte för någon månad sedan tio dräktiga kor av rasen Hereford av Erik Daabach i Hede och jag kommer att utöka till 30-40 djur vad det lider, berättar Andreas.
Hans pappa Urban Eriksson hade köttdjur på gården i många år, men lade av med verksamheten 2009.
–Redan då hade jag tankar på att så småningom fortsätta där pappa slutade. Nu var han till en början emot mina planer, men nu tycker han det bara är kul att det händer något positivt på gården.
Andreas tänker inte köpa fler kor utan kommer att behålla de kalvar som föds tills han fått upp antalet till 30-40 om tre-fyra år.
–Däremot kommer jag att köpa en avelstjur, säger han.
Mycket bete finns i anslutning till den gamla släktgården, men ändå kommer Andreas Eriksson att sommartid släppa ut sina kor på bete på Ytterbergsskogen, där familjen äger en fäbodvall.
–Det är så klart mycket jobb för mig så här i uppstarten, men det är bara roligt och man får hoppas att det här går bra.
Många kompisar kommer dagligen och hälsar på och om Andreas har något annat för sig så ställer kompisarna upp och tittar till djuren. Det gör dagligen också hans morfar Henning Eriksson, även kallad Gammelbyhedarn.
–Jag valde köttdjur framför allt därför att jag vet hur dom fungerar och att vara mjölkbonde idag är ju ingen höjdare.
Före köpet av korna ägde han en finfin BMW. Men den sålde han för att ha råd att köpa korna. Nu är det en gammal Volvo som han kör.
Vintertid kan korna gå in i en öppen matplats där 40 djur samtidigt kan äta.
–Ja, nu har jag tio primadonnor i hagen att ta hand om och så här långt också en kalv, avslutar han.