Jonatan, 26 år, tror på framtiden

Jonatans bror Alexander Ström kör fram och lastar av timmer.

KROKOM (JT). För tre år sedan startade Jonatan Ström, Aspås, företaget Björnligan AB. Nu driver han, 26 år gammal, en verksamhet med skogsmaskiner och åtta anställda.

Jonatan Ström flyttade med sin familj från Uppsala till Björnrun i Jämtland när han var 14 år. Jonatan berättar att han och syskonen gärna ville flytta.
–Farfar jagade här, och vi var mycket här uppe. Allt man var intresserad av, som jakt och fiske, fanns ju i Jämtland.
Varifrån kom intresset för skogsarbete?
–Hela släkten har jobbat i skogen. Farfar var skogvaktare, och farsan har varit i skogen i alla år, förklarar Jonatan och fortsätter:
–Pappa hade egna skogsmaskiner i Uppsala som han sålde när vi flyttade. Här röjde han åt Persson Invest på somrarna, och körde skogsmaskin på vintern.
Jonatan berättar att han bara gick ett halvår på skogsutbildningen vid Torsta, innan han började jobba.
–Jag hade kört skogsmaskin alla somrar och helger så det var inget nytt. Fick anställning hos en entreprenör som jobbade åt Persson Invest.
Så småningom kom funderingarna på ett eget företag, och kompetensen fanns ju inom familjen.
–Jag visste att SCA sökte en gallringsgrupp i norra Jämtland. Och vi var ju fyra stycken, farsan, brorsan, jag och en kille till. Men det handlar om stora pengar, första investeringen var på 7 miljoner. Har man inte SCA bakom sig så är det nog svårt, tror Jonatan.
I företaget finns två gallringsmaskiner och tre maskiner för slutavverkning. De åtta anställda är uppdelade i två grupper, och för tillfället befinner sig Jonatan tillsammans med slutavverkningsgruppen i närheten av Kittelberget i Offerdal.
–Den andra gruppen håller på med gallring i Jorm. Vi jobbar över hela Jämtland, men efter stormen i december 2013 var vi också i Medelpad med slutavverkningsgruppen.
Hur ser framtiden ut?
–Vi har kontrakt med SCA, och så länge man håller kvalitén, så är det inga problem att få jobb. Åtta anställda är lagom på de maskiner vi har nu, och det är svårt att få tag på duktigt folk. Av dem som går Torsta är det inte många som kommer att jobba i skogen, skolan behöver satsa mycket mer på praktik, tycker Jonatan.
Slutligen reflekterar Jonatan Ström över utvecklingen inom branschen.
–Det har hänt mycket i skogen. Det finns de som började med häst en gång i tiden, och som sitter i maskinen idag. Vissa har klarat utvecklingen, andra inte.

Jonatan Ström, Aspås. Björnligan AB.

Jonatan Ström, Aspås. Björnligan AB.