Direktflyg ny operatör till Sveg – ger kortare restid till Arlanda

Jan Hill, flygplatschef i Sveg, ser positiv på framtiden för flygplatsen. Flygtrafiken till och från Sveg har varit lite turbulent det senaste året. Med Direktflyg som ny operatör hoppas flygplatschef Jan Hill att få tillbaka fler passagerare igen.

SVEG (JT). Den 25 oktober får Svegs flygplats en ny operatör. Direktflyg tar över efter Next Jet och den stora nyheten blir nonstopflygning direkt till Arlanda.
–Resenärerna kommer att tjäna en halvtimme i restid, säger flygplatschef Jan Hill, som med det nya flygbolaget ser en ökad potential för flygplatsen.

Svegs flygplats är en liten flygplats, men med stora utvecklingsmöjligheter. 2013 var totala antalet passagerare 6 200 personer. Ifjol sjönk den efter alla problem som flygbolaget Avies hade och som fick tänkta passagerare att helt enkelt vägra flyga. Antalet passagerare har vänt uppåt med Next Jet och nu hoppas alltså flygplatschefen att den trenden ska hålla i sig.
–Visserligen kommer man att trafikera med ett mindre flygplan med 19 säten jämfört med Next Jet som kunde ta 33 passagerare. Å andra sidan slipper man nu mellanlandningen i Mora och kan alltså ta sig till Arlanda lite snabbare, menar Jan Hill.
Fler avgångar blir det heller inte inledningsvis, morgon- och kvällsavgången bibehålls men med kanske något ändrade avgångs- och ankomsttider. Totalt 12 avgångar i veckan, även söndag inräknat.
Passagerarunderlaget består till stor del av affärsresenärer där turist- och vindkraftsbranscherna är stora kunder. Weekendresenärer tillför en del, medan svenska charterresenärer som ska flyga vidare från Arlanda är i minoritet, för dem är de fortfarande bilen som gäller.
Banlängden mäter 1 700 meter och klarar av att ta emot flygplan med uppemot 100 passagerare. Största som landat hittills är ett plan med 68 passagerare och det är med en utökad chartertrafik som Jan Hill ser potentialen framöver.
–Jag tycker att Funäsdalsfjällen skulle kunna vara ett attraktivt område för turister från t.ex. Holland, Danmark, Tyskland med flera länder. Vi har haft charter från Danmark med turister till Lofsdalen. Från det att planet lyfte från Köpenhamn och till att passagerarna satt i bussen här utanför, reda att rulla, tog det bara drygt två timmar, berättar Jan Hill, inte utan viss stolthet.
Det innebär att turister från norra Europa skulle kunna vara incheckade på fjällhotellet kanske tre timmar efter det att de lämnat sitt hemland!
Svegs flygplats är säkerhetsklassad vilket innebär att man har samma utrustning som t.ex. Östersunds flygplats med båge och röntgen. Med Direktflyg får flygplatsen tillbaka flygplansservicen igen, vilket betyder mycket. Totalt arbetar 12 anställda vid flygplatsen.

FAKTA

För den flygintresserade kan nämnas att det flygplan som Direktflyg använder sig av är Jetstream 32, ett turbo-prop flygplan som är utrustat med tryckkabin och toalett. Flygtrafiken sköts av det holländska bolaget AIS Airlines. Flygplanet har plats för 19 passagerare och har tillverkats i över 400 exemplar. Marschhöjden ligger på 5-6 000 meter, och flygplanet har en marschfart på ca 450 km/h. Maxräckvidden är ca 2 200 km.