Härjedalen firade 40 år som kommun

Härjedalen firade 40 år som kommun.

SVEG (JT). 2014 fyllde Härjedalens kommun 40 år, bildades 1974 av de fem kommunerna Sveg, Lillhärdal, Hogdal, Hede och Tännnäs. I förra veckan firades detta hos nuvarande kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke på Medborgarhuset med ett riktigt kaffe- och tårtkalas.

Mats Haldosén har dokumenterat kommunens konstsamling och kommit fram till att det saknades bilder och uppgifter om de kommunalråd som styrt under årens lopp.
Nu hade nuvarande hövdingen bjudit in de fyra gamla kommunalråden för att visa deras foton och bjuda på ett riktigt kalas.
Jämtlands Tidning var naturligtvis på plats och skrivaren har faktiskt överlevt alla fem som hittills varit i ledningen för Härjedalens kommun.
Den förste, rektorn Olaf Andersson, satt mellan 1974 och 1988, nu 89 år gammal och boende i Uppsala som med hjälp av en son sökt sig till träffen i Sveg.
–Det var trevligt att vara kommunalråd i Härjedalen på den tiden, det var ett ganska lugnt uppdrag, berättade Olaf, som även behållit sitt stora idrottsintresse, särskilt fotbollen där han kvällen före träffen såg Malmö FF gå till slutspel i Champions League.
Olaf efterträddes av Svegsbon Arne Ring som hade det ärofyllda uppdraget fram till 2000. Han sa till Jämtlands Tidning att HMAB var en ständigt aktuell fråga under hans kommunalrådstid.
–Det var tråkigt att kombinatet med Kina aldrig blev verklighet och numera sysslar jag mest med släktforskning, berättade 79-åringen.

2000 tillträdde hedeviksbon Lennart Olsson, ursprungligen hälsing, efter Ring och han blev bland annat känd för sitt engagemang emot planerna till ett regionförbund som nu ändå blivit verklighet för länet.
–Under mina kommunalrådsår var simhallen i Sveg den kanske jobbigaste frågan vi hade att arbeta med, sa Lennart som numera ägnar sig åt arbete i den egna skogen och gräsklippning sommartid.
Härjedalens kommun måste vara ganska unik som på 40 år bara haft fem kommunalråd och alla har varit socialdemokrater. Tråkigt nog kunde inte Gottfrid Jonsson, det näst sista kommunalrådet, delta i träffen.