Här slaktas 500 älgar

Massor av partade älgar i kylrummet hos Kälarne Vilt.

KÄLARNE (JT). Älgkött måste räknas som det mest ekologiska kött som finns att tillgå. Det är oftast inte transporterat långt eller har fått någon antibiotika av någon veterinär.

Många vill köpa älgkött under höstarna men tillgången är begränsad. Älgjägarna vill fylla sin egen frys och har ofta släkt och vänner vilka mer än gärna vill ha älgkött. Älgslakterierna köper så mycket älg de får för de vet att köttet är populärt och lätt att bli av med.
JT besökte Kälarne viltslakteri under premiärveckan och då hade man på några dagar fått in 50 älgar.
–Vi har ett upptagningsområde på ca 20 mil runt Kälarne och vi köper gärna älgar av jaktlagen, berättar ägaren till slakteriet, Tomas Nilsson.
I år har man en ny platschef, Felice Amrén från Västanede. En ung, framåt kvinna vilken kan det här med älg och hur en skjuten älg ska se ut. Hon började vara med i unga år med sin far och nu basar hon över slakteriet och dess två slaktare.
–Det här är ju inget 7-4 jobb utan vi jobbar tills älgarna vi får in är slaktade och styckade i fyra delar. Det kan bli långa dagar ibland. Älgarna är noga uppmärkta också, så det går att spåra älgen till vem som lämnat in den, säger Felice Amrén.

På Kälarne vilt räknar man med att det kommer in ca 500 älgar under jaktsäsongen och allt kommer att vara styckad och sålt till affärer och restauranger.
–Men vi säljer också älgkött till privatpersoner i mån av tillgång, tillägger Felice Amrén.

Hanteringen av älgkropparna sköts hygieniskt , här har inga snusluktande fingrar tagit på älgköttet. Det är rent och snyggt till skillnad mot hur många jaktlag själva har det ute i skogen. Nästan allt tas tillvara på älgen. De röda organen som ska följa älgarna blir till exklusiv hundmat i Tyskland och hudarna säljs till garverier.

Snabbt och elegant snor slaktarna av skinnet från älgen i det rena fina slaktrummet.

Snabbt och elegant snor slaktarna av skinnet från älgen i det rena fina slaktrummet.

 

Felice Amrén,Tomas Nilsson lastar av en lastbil med älgar.

Felice Amrén,Tomas Nilsson lastar av en lastbil med älgar.