Vildhussvecka i både regn och sol

HAMMARSTRAND (JT). Vecka 28 har i många år varit en vecka, sprängfylld av aktiviteter av alla de slag i Ragundadalen. Året var 1984 när uttrycket Vildhussveckan infördes i lokala agendor och har sedan dess inneburit att det finns ett rikt utbud av aktiviteter för både ortsbor och tillresta.

I år invigdes veckan i sedvanlig ordning med kams, musik och underhållning på hembygdsgården i Pålgård. Invigningstalare, dagen till ära, var Lars T Johansson från Sundsvall. Han gjorde det som sin alldeles egna person och inte som rektor Hellzén, vilken han gestaltar i Vildhusspelet vid Döda Fallet.

Därefter har aktiviteterna avlöst varandra i en lång rad. Det har varit kamsdag i Backbuan i Krokvåg och det har varit Fallets dag i Krångede. Onsdagen dukades borden med inte mindre än 78 sorters kakor i Böle och kön till anrättningen sträckte sig ända ut på parkeringen. I Bispgården har det hållits marknadsdag på hembygdsgården och i hällande regn genomfördes årets ankrace i Ammer, vilket på inget sätt skrämde vinstsugna åskådare.

På den gamla anrika festplatsen Trätojordsbacken anträddes scenen under onsdagskvällen av gruppen BLEK som även de genomförde spelningen i regn men med en entusiastisk publik. På fredagen hölls årets marknadsdag i Hammarstrand och med lite tur höll sig regnet på avstånd den dagen, även om det såg hotfullt ut långa stunder. Som grädde på moset den dagen återförenades Wammas Bluesband för en spelning i centrala Hammarstrand.

Lördag, Vildhussveckans sista dag, bjöd Diggiloogänget in till underhållning vid Thaipaviljongen i Bispgården. Att de var välkomna tillbaka efter några års uppehåll rådde det inga som helst tvivel om. Inte mindre än 5 000 personer hade köpt biljett till evenemanget och just den kvällen var vädergudarna på sitt bästa humör.