Myltplockarsta’n i Oviken – ett jämtländskt Klondyke

I Ewa Ljungdahls bok ”Myltplockarsta’n” finns mycket kuriost att läsa om 30-talets blomstrande bärindustri runt Ljåbodarna i Oviken.

OVIKEN (JT). Ännu finns kanske hoppet om att hitta hjortron den här sommaren, men fynden kan nog knappast mätas med rika bäråren runt 1933, då myrarna var alldeles gula av hjortron. Då blev det folkvandring efter skogens guld, ja, som ett jämtländskt Klondyke.

När fäbodstugorna runt Ljåbodarna var fyllda övernattade folk i tillfälligt uppförda lövkojor. Andra hade bara ett paraply som regnskydd.

Lars Bergqvist drev vid den tiden en lanthandel i byn Västnår. Snart hade han upptäckt de goda möjligheterna till extra förtjänst i samband med hjortronplockningen. Inför bärsäsongen 1934 flyttade han upp delar av sin lanthandel till en skogsglänta strax intill Ljåbodarna och därmed lades grunden till det som idag fortfarande kallas för ”Myltplockarsta´n”. Fast så mycket till stad är det dessvärre inte längre. Tidens väder och vind har bidragit till att idag ger Myltplockarsta´n ett mera ödsligt intryck.
–Men om några år kommer byggnaderna att vara restaurerade till sitt ursprungliga skick, berättar Ewa Ljungdahl, som till vardags är arkeolog. Under senare år har Ewa Ljungdahl ägnat en hel del tid till att dokumentera den livliga bär-industriverksamheten för runt 70 år sedan. Byggnaderna var enkla och funktionella. Förutom lanthandlarens stuga som även fungerade som handelsbod, fanns även förråd, vedbod, jordkällare för matvaror och hjortronkaggar samt stall till hästarna.

Den centrala byggnaden, som kallades Hotell Myltan, var endast en enkel barack med två rum. Ett större och ett mindre och där bärplockare kunde få hyra en sängplats. När sängplatserna tog slut fick man tränga ihop sig på golvet.
1935 kostade en sådan 25 öre per natt.
–Det roligaste med det här dokumentationsarbetet blev när jag fick möjlighet att se de gamla räkenskapsböckerna, fortsätter Ewa Ljungdahl. Men det mest spännande har varit att få ta del av alla människors minnen från den här tiden. Dessvärre håller gratisexemplaren av Ewa Ljungdahls bok ”Myltplockarsta´n” på att ta slut.
–Men jag kan alltid komma och berätta för den som är intresserad, avslutar Ewa Ljungdahl och skrattar.

Varje år genomförs guidade vandringar till Ljåbodarna och Myltplockarsta´n.

Lanthandlaren Lars Bergqvist framför sin stuga som även fungerade som handelsbod, tillsammans med Engström-Pelle och okänd man.  Foto: Privat

Lanthandlaren Lars Bergqvist framför sin stuga som även fungerade som handelsbod, tillsammans med Engström-Pelle och okänd man.
Foto: Privat

Träkaggar fyllda med hjortron. På bilden står Engström-Pelle i armkrok med okänd dam. Lanthandlaren Lars Bergqvist är andra från höger.  Foto: Privat

Träkaggar fyllda med hjortron. På bilden står Engström-Pelle i armkrok med okänd dam. Lanthandlaren Lars Bergqvist är andra från höger. Foto: Privat