När det bjuds på flötgröt står härjedalingarna i kö!

Gunvor Persson stekte röding för glatta livet. Stekt eller kokt fisk är det som äts till flötgröten.

HEDEVIKEN (JT). När det bjuds på gammal hederlig bumat, ja då står man i kö för att få äta. Härjedalens nationalrätt är utan tvekan flötgröt. Kokt grädde är som bekant ingen smalmat, men det bekymrar inte de som älskar denna kulinariska läckerhet.

Trosavik Slöjd och Café i Hedeviken serverar emellanåt flötgröt till sina lunchgäster. Jämtlands Tidning passade på att besöka när det åter var dags häromveckan och kön av lunchgäster var lång.
Det är Inga-Lis Westerlund som ansvarar för flötgröten, medan Gunvor Persson steker fisk och kokar potatis. För idag är flötgröt oftast inte en egen rätt som de var tidigare, utan serveras mer som sås till just stekt- och kokt fisk.
–Ursprungligen är det bumat när den skulle vara som finast. Förmodligen fick man mycket grädde över ibland och då lärde man sig att koka den tillsammans med mjöl. Oftast serverades den med socker och på senare tid även kanel som finrätt eller efterrätt, berättar Inga-Lis.
Hur kokar man då flötgröt?
Inga-Lis berättar:
–Du börjar med att koka riktig grädde, 35-40 procentig, tillsammans med tio procent vatten. Men du måste koka i stora mängder, annars blir det inte bra, menar hon och avslöjar att till dagens lunch har det gått åt tio liter grädde…

Grädden ska koka ordentligt så att de bubblar i cirka tio minuter, därefter låter Inga-Lis blandningen vila ett tag. Därefter vispar hon i vetemjöl, och det ska vara kraftig vispning, så att grädden blir som välling, slät och fin.
–Men det finns ju dom som vill ha flötgröten lite kornigare och då brukar jag vispa i lite mer mjöl i slutet så att det blir som små klumpar i gröten, avslöjar Inga-Lis.
När mjölet väl vispats ut i grädden ska den koka ytterligare cirka fem minuter innan gröten/såsen är klar.
–Sedan är det bara att smaka av med lite salt och kanske ett uns socker för balansens skull, menar Inga-Lis. Men här får man prova sig fram och gå på lite fingertoppskänsla, anser hon.
Ska flötgröten serveras som efterrätt är det alltså socker och kanel som gäller. Som sås till fisken duger den gott som den är.

Hur smakar det då?
Ja, undertecknad provade flötgröt för första gången och det var helt enkelt väldigt gott. Passade ypperligt tillsammans med den stekta rödingen, potatis och lite pressad citron. Men någon smalmat är det som sagt inte…

Inga-Lis Westerlund passar grytan med flötgröt som hon kokat till lunchgästerna på Trosaviks café i Hedeviken.

Inga-Lis Westerlund passar grytan med flötgröt som hon kokat till lunchgästerna på Trosaviks café i Hedeviken.

flot-grot-3

Trosavik Slöjd & Café i Hedeviken.

flot-grot-4

Sparsmakad garnering, men väldigt gott!